Koppel met Chiron met behulp van het Cabman Stappenplan!

Home NieuwsKoppel met Chiron met behulp van het Cabman Stappenplan!
BCT-export

Koppel met Chiron met behulp van het Cabman Stappenplan!

Comments off

Per 1 november 2020 wordt het voor taxiondernemers die een vanaf 1 januari 2020 een nieuwe vergunning hebben verplicht in Vlaanderen om uw gegevens over te dragen aan de overheid. Dit gebeurt door middel van Chiron. Chiron is de databank van de Vlaamse overheid waarin alle taxiritten worden opgeslagen. Cabman biedt sinds kort de koppeling met de Vlaamse databank en hierdoor kunt u eenvoudig de ritten uit de Cabman BCT overdragen aan Chiron.

Per 1 januari is het nieuwe decreet voor individueel bezoldigd vervoer van kracht. Dit decreet verplicht onder andere de realtime registratie van elke bezoldigde rit in de centrale databank van de Vlaamse overheid. Deze centrale databank heeft de naam Chiron gekregen. Door middel van Chiron kunnen de geregistreerde ritten direct geraadpleegd en gevalideerd worden door hiervoor wettelijk bevoegde personeelsleden van de overheid. Cabman was de eerste die koppelde met Chiron en meer hierover kunt u lezen in het artikel op TaxiPro.be.

Stappenplan

Het koppelen met Chiron maken we u gemakkelijk door middel van het onderstaande stappenplan. Door middel van dit stappenplan weet u zeker dat u op de juiste wijze bent gekoppeld aan de databank. Wilt u liever de instructie in videovorm bekijken? Bekijk deze dan onderaan het artikel.

Deel 1: Passen toepassen op de BCT

Stap 1

Voordat u aan het koppelproces begint met Chiron is het van belang dat uw BCT’s goed zijn ingesteld. Wij hebben u reeds passen verstuurd als u uw BCT’s nog moet instellen. Onze administratie houdt bij welke passen voor u relevant zijn en op de passen kunt u zien wat het type kaart is. We sturen u twee soorten passen toe: de werkplaatspas en/of de ondernemerspas. Heeft u deze nog niet ontvangen? Neem dan contact met ons op via chiron@cabman.be.

Stap 2

Heeft u een werkplaatspas ontvangen? Zorg dan dat u als eerste de BCT werkplaatspas gebruikt voor de BCT. U dient in iedere BCT de werkplaatspas te stoppen. Aan de rechterkant van de BCT zit een pashouder waar u de pas in kan plaatsen. De BCT dient aan te staan als u dit doet. In het inlogscherm toetst u 1111 in. Daarna kunt u uitloggen en de pas eruit halen.

Let op! De werkplaatspas heeft een vervaldatum. Deze datum staat op de pas vermeld. U dient vóór deze datum uw BCT’s op deze manier te hebben bijgewerkt. Heeft u een ondernemerspas ontvangen? Voordat u de ondernemerspas voor de BCT gebruikt ziet u een soortgelijk startscherm zoals de onderstaande afbeelding.

Stap 3

Heeft u een ondernemerspas ontvangen? Voordat u de ondernemerspas voor de BCT gebruikt ziet u een soortgelijk startscherm zoals de onderstaande afbeelding.

 Stap 4

Plaats de ondernemerspas in de pashouder aan de rechterzijde van de BCT. Nadat u dit doet komt u op een scherm waarop gegevens staan. Deze hoeft u niet aan te passen. Zodra u weer naar het startscherm gaat ziet u linksboven de code staan die begint met BE gevolgd door een cijfer. Als u linksboven de code ziet die begint met BE gevolgd door een cijfer, dan is uw BCT correct geüpdatet.

Deel 2: Connecteren met de acceptatieomgeving

Nadat de BCT over de juiste softwareversie en passen beschikt begint het koppelproces. Het koppelproces bestaat uit twee delen. U begint met het connecteren met de acceptatieomgeving. Hiervoor dient u de onderstaande stappen te volgen:

Stap 5

Ga naar https://chiron-acc.vlaanderen.be/chiron/welcome 

Stap 6

Log uzelf in met één van de zes mogelijkheden die het platform biedt. Let op: u kunt uw firma alleen aanbieden voor de Chiron-koppeling als u ook de wettelijke vertegenwoordiger bent. Dat wil zeggen:

 • U een wettelijke vertegenwoordiger bent. Dit betekent dat uw KBO nummer gekend is en ook gekoppeld is aan uw ID.
 • Uw bedrijf is geregistreerd met de NACEBEL code: 49320 Exploitatie van taxi’s.

 Stap 7

U komt vervolgens in het scherm dat hieronder te zien is terecht. Hier voert u uw contactgegevens en klikt op volgende.

Stap 8

Daarna komt u in het onderstaande scherm. In het roodomrande veld dient u uw Publieke key in te voeren. Dit doet u als volgt:

Stap 9

U heeft van Cabman een e-mail met de publieke sleutels toegestuurd gekregen met de titel: “Registratie Chiron – KBO”. Heeft u deze e-mail niet ontvangen? Neem dan contact op via chiron@cabman.be.

Stap 10

U dient de tekst die in het bestand staat van het publieke sleutel-bestand op het Chiron-platform in te voeren. Dit doet u door het ‘publicKeyAcceptatie.pem’-bestand te openen in het programma Kladblok (of een soortgelijk tekstverwerkingsprogramma).

Stap 11

Kopieer (zoals hieronder zichtbaar) de volledige tekst van het ‘publicKeyAcceptatie.pem’-bestand en plak deze in het tekst veld op het Chiron-platform Druk op Registreren.

Stap 12

Druk op Registreren.

Stap 13

Op de onderstaande pagina die tevoorschijn komt, nadat u op Registreren heeft gedrukt dient de volgende gegevens door te sturen naar chiron@cabman.be:

  • Client ID
  • Secret
  • JWKS

! Let op dat u de volledige teksten kopieert. Het is anders niet mogelijk om de connectie met Chiron te starten !

Stap 14

Om geaccepteerd te worden tot de Chiron-omgeving worden er minimaal 5 ritten verwacht. Indien u 5 ritten heeft gereden nadat u van Cabman de bevestiging heeft ontvangen dat u gekoppeld bent aan de Acceptatieomgeving kunt u doorgaan naar het tweede deel van de koppeling ‘Connecteren met de productieomgeving’.

Deel 3: Connecteren met de productieomgeving

Stap 15

Ga nogmaals naar https://chiron.vlaanderen.be/chiron/raadpleeg

Stap 16

Log uzelf wederom in met één van de zes mogelijkheden die het platform biedt. Let op: ook voor de productieomgeving dient u de wettelijke vertegenwoordiger te zijn.

Stap 17

Vul vervolgens nogmaals uw contactgegevens in en klik op Volgende.

Stap 18

Voer uw Publieke key in bij het tekstveld dat roodomrand is op de onderstaande afbeelding. Let op: u dient hiervoor een andere publieke key te gebruiken dan bij de connectie met de acceptatieomgeving. Deze vindt u terug in de mail die wij u hebben toegestuurd. Deze mail heeft als onderwerp: ‘’Registratie Chiron- KBO’’ Heeft u deze mail niet ontvangen? Neem dan contact op via chiron@cabman.be

Stap 19

Kies vervolgens in deze mail het bestand dat ‘publicKeyProductie.pem’ heet. Open het bestand in het programma Kladblok (of een soortgelijk tekstverwerkingsprogramma). En kopieer en plak de volledige tekst van dit bestand in het tekstveld op Chiron-omgeving.

Stap 20

Druk op de knop ‘Registreren’

Stap 21

Op de onderstaande pagina die vervolgens tevoorschijn komt, dient u wederom de volgende gegevens door te sturen naar chiron@cabman.be. Het gaat hierbij om:

 • Client ID
 • Secret
 • JWKS

! Let op dat u de volledige teksten kopieert. Het is anders niet mogelijk om de connectie met Chiron te starten !

Stap 22

Nadat Cabman voor u de connectie heeft verzorgd ontvangt u van ons een bevestigingsbericht. Zodra u deze bevestiging hebt ontvangen bent u verbonden met de Chiron-koppeling!

Download hier de PDF versie van de handleiding: downloaden of bekijk de instructie hieronder in videovorm:

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Chiron? Bekijk dan de website van de Vlaamse Overheid (https://www.vlaanderen.be/taxi) of neem contact met hen op via chiron@mow.vlaanderen.be. Wilt u meer informatie over de Cabman BCT? Bekijk dan onze website of neem contact met ons op via sales@cabman.be.