De Chiron-koppeling: de meest gestelde vragen

Home NieuwsDe Chiron-koppeling: de meest gestelde vragen
Chiron taxi koppeling

De Chiron-koppeling: de meest gestelde vragen

Comments off

Bij Cabman zijn we druk bezig met het verbinden van onze klanten en hebben we inmiddels al een aantal taxibedrijven kunnen koppelen aan de databank van Chiron. Om het koppelen zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen hebben we een stappenplan opgesteld. Naar aanleiding van het stappenplan waren er enkele vragen en deze beantwoorden wij voor u in dit artikel.  

Welke gegevens worden naar Chiron verstuurd?

Allereerst was er onduidelijkheid over welke gegevens nu precies naar Chiron worden verstuurd tijdens het de koppelprocedure. Tijdens de koppelprocedure dient u de acceptatie-omgeving van Chiron te doorlopen voordat u geaccepteerd kunt worden in de Productie-omgeving van Chiron. Tijdens deze procedure verzamelt de Chiron database vijf ritten van uw onderneming om te controleren of de correcte informatie wordt doorgestuurd. De overheidsdatabank ontvangt enkel de volgende gegevens van uw taxibedrijf:

Start rit Eind rit
KBO-nummer onderneming KBO-nummer onderneming
KBO-naam KBO-naam
Nummerplaat Nummerplaat
Bestuurderspasnummer Bestuurderspasnummer
Vertrektijd Vertrektijd
Vertreklocatie Vertreklocatie
Aankomsttijd
Aankomstlocatie
Afstand
Kostprijs taximeter en/of in BCT ingevoerde prijsafspraak (kortingen/toeslagen worden meegenomen in prijs)

Nadat er vijf ritten akkoord zijn bevonden door Chiron dient de taxi-exploitant zich te verbinden aan de productie-omgeving waarna de bovenstaande gegevens realtime worden doorgestuurd.

Let op: de BCT stuurt enkel de ritbedragen door die in de BCT worden geregistreerd. Daarom is het van belang om, wanneer het gaat om vervoer dat onder een contract wordt gereden,  prijsafspraken te registreren of de taxirit op de meter te rijden. De Vlaamse overheid verplicht namelijk dat er een ritbedrag aan een gereden rit wordt gekoppeld en op deze manier wordt er altijd een bedrag doorgegeven. Vult u geen prijsafspraak in of rijdt u de rit niet via de taximeter? Dan kan de rit niet correct worden verstuurd naar Chiron.

Hoe gaat Cabman om met mijn gegevens?

Cabman is de enige taximeterfabrikant in België die naast ISO9001 voor kwaliteit en continuïteit, ook ISO 27001 gecertificeerd is. Met dit laatste certificaat voldoen we aan de internationale norm voor informatiebeveiliging en bewijzen we dat binnen onze organisatie alle risico’s rondom vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van gevoelige informatie op adequate en integere wijze zijn afgedekt. Op een juiste manier omgaan met vertrouwelijke gegevens is verankerd in onze werkwijze en kent binnen onze organisatie een zeer hoge prioriteit.

Wat is de doorlooptijd van de koppelprocedure?

Tot slot waren er onduidelijkheden over de doorlooptijd van het koppelen aan de database Chiron. In de onderstaande infographic kunt u zien hoeveel tijd de verschillende stappen ongeveer in beslag nemen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u op tijd gekoppeld bent aan Chiron.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over de koppelprocedure? Bekijk dan de website van de Vlaamse Overheid of neem contact met hen op via chiron@mow.vlaanderen.be. Zij vertellen u graag meer over hoe u kunt verbinden met Chiron. Vergeet ook niet om van tevoren het stappenplan te bekijken, wellicht wordt hierin al antwoord gegeven op uw vraag.